Infrapanel vagy hőszivattyú - melyiket válasszam?

Infrapanel vagy hőszivattyú – melyiket válasszam?

Az elmúlt pár évben robbantak be a hőszivattyúk a köztudatba, azzal az üzenettel, hogy hatékony fűtési megoldást kínálnak, ráadásul kevésbé macerás telepítési eljárással, mint a hagyományos fűtésrendszerek. Most azt a témát járjuk körbe, hogy inkább infrapanelbe vagy inkább hőszivattyúba érdemes beruházni.

A hőszivattyúk számos előnnyel bírnak a hagyományos fűtésrendszerekhez képes. Az biztos, hogy jóval környezetbarátabb megoldást jelentenek, és olcsóbb az üzemeltetésük, mintha gázzal fűtenénk. De az infrapanellel is felveszik a versenyt?

Költséghatékonyság

Hőszivattyút utólag beszerelni meglehetősen macerás dolog, ráadásul mivel speciális szakértelmet igényel a telepítés, nagyon nehéz rá embert találni. Ebből is következik, hogy a készülék megvásárlásán felül még borsos szerelési költségekkel is számolhatunk. Az infrapanel beszerelése jóval egyszerűbb. Igazából semmilyen speciális szakértelem nem kell hozzá, csupán néhány csavarral a falra / plafonra rögzíthető. Vannak konnektorba dugható változatok, de ha a közvetlenül az áramhálózatra szeretnénk kötni, azt bármelyik villanyszerelő könnyedén elvégzi. A működtetésük árammal történik, és mindkét esetben a felhasznált energia hasznosítása nagyon jó értéket mutat a hagyományos fűtésrendszerekhez képest. Ami az infrapanel oldalára billenti a mérleget, hogy az nem a levegőt, hanem a falakat és a helyiségben lévő tárgyakat melegíti. Ezáltal már alacsonyabb hőmérsékleteten is sokkal jobb hőérzetet biztosít, ráadásul pillanatok alatt felfűti a szobát.

Hőszivattyú
Hőszivattyú kültéri egysége

Karbantartás

A hőszivattyús rendszerek minimum évente karbantartást igényelnek. Ha nem tartjuk karban őket, akkor nem fognak a megfelelő teljesítményen működni. Viszont ez folyamatos kiadást is jelent, mert a beszereléshez hasonlóan ehhez is speciálisan erre szakosodott szakemberre lesz szükségünk. Mivel számtalan mozgó alkatrésszel rendelkeznek, az idővel ezek is elkopnak, elhasználódnak, cserére, javításra szorulnak. Az infrapanelek ezzel szemben semmilyen karbantartást nem igényelnek. Elegendő, ha időnként letörölgetjük egy puha ronggyal, hogy portalanítsuk a felületet, de igazából ennyi a teendőnk vele.

Dizájn

A hőszivattyúk nem túl szépek, ráadásul eléggé zajosak is. Az infrapanelek teljesen hangtalanul működnek. Stílusos megjelenésüknek köszönhetően bármilyen enteriőrbe beleillenek. A falra és a plafonra is szerelhetőek, nem foglalnak sok helyet a lakásban, belesimulnak a környezetbe.

Az infrapanel láthatatlanul bújik meg az enteriőrben
Az infrapanel láthatatlanul bújik meg az enteriőrben

Egészség

A hőszivattyús rendszerek folyamatosan keringetik a levegőt, ami felkavarja a port a lakásban. Ez nem igazán tesz jót a légzőszerveinknek, allergiásoknak kifejezetten nem javasoljuk. Az infrapanelek működésük során nem okoznak légáramlatokat, így akár asztmásoknak is tökéletes fűtési megoldást jelentenek. Segítségükkel akár teljesen meg is szabadulhatunk a régóta húzódó küzdelmünktől a penész ellen.

Az infravörös fűtőberendezések tehát környezettudatos, stílusos, egészség szempontjából is tökéletes megoldást nyújtanak mindazok számára, akik új fűtésrendszerben vagy fűtéskorszerűsítésen gondolkodnak. Ráadásul kiegészítő fűtésnek is szuper! Ha érdekel, hogy mennyibe kerülnek az infrapanelek, látogass el webshopunkba, további kérdés esetén pedig böngészd át a blogunkat vagy kérd munkatársaink segítségét elérhetőségeinken.

Hasonló cikkek

5 tévhit az infrapaneles fűtéssel kapcsolatosan

Az újdonságokat gyakran kíséri kétkedés, hiszen gyakran túl jónak tűnnek, hogy igazak legyenek. Az infrapanel egy új technológiát felhasználó fűtési megoldás, így nem csoda, hogy rengeteg kérdés merül fel a működésével kapcsolatosan. Mi most az 5 leggyakoribb tévhitet szeretnénk lerombolni.

Tovább olvasom »

Mennyezetre szerelhető infrapanelek

Az infrapanelek egyik nagy előnye a hagyományos fűtésrendszerekkel szemben, hogy rendkívül kis helyet foglalnak, és sokkal rugalmasabban el lehet őket helyezni, mint például a radiátorokat. De valóban lehetséges, hogy akár a plafonra is felszerelhetjük őket? Sokan nem tudnak elszakadni attól a gondolkodásmódtól, hogy a fűtőtestnek az ablak előtt a helye.

Tovább olvasom »
hu_HUMagyar