A penész eltávolítása és megelőzése a lakásban

A hűvösebb időjárásban sajnos a penészedésre hajlamos ingatlanokban megjelenik ez a makacs ellenség, ami ellen nagyon nehéz felvenni a harcot. De mégis mit tegyünk, ha mi is ezzel küzdünk? Először is: távolítsuk el a penészt, majd akadályozzuk meg az újbóli kialakulását. Hogy hogyan? Mutatjuk!

Mitől alakul ki a penész?

A penész kialakulásának elsődleges oka az, ha egy lakásban nincs megfelelően megoldva a szellőzés, illetve a páraelvezetés. Van, hogy a nyári időszakban eltűnik a penész, de sajnos biztosak lehetünk bele, hogy a hűvösebb idő beálltával ismét visszatér. Télen azért is jelent ez fokozott problémát, mert nem feltétlenül fűtünk ki minden helyiséget megfelelően, így nedves foltok keletkeznek, amely elősegíti a terjedést.

Miért fontos, hogy foglalkozzunk vele

A penész nemcsak esztétikai problémát jelent, de komoly egészségügyi kockázata is van! Tehát nemcsak a falat teszi tönkre, légzőszervi megbetegedéseket, fertőzéseket, allergiákat okozhat. Lehet, hogy nem észleljük azonnal a tüneteket, de az szinte biztos, hogy hosszútávon érezni fogjuk a hatását.

Penész eltávolítása házilag

Ha nem akarjuk a penész eltávolítását profi szakemberre bízni, akkor be kell vetnünk a házi megoldásokat! Fontos, hogy már a penész kialakulásának a kezdetén közbelépjünk, így akár még a falfestést is megmenthetjük. Drogérirákban kapható, permetező flakonban árusított termékek használatát javasoljuk, amelyek valóban nagyon jól működnek. Amire figyelnünk kell, hogy előtte letakarjuk a kanapét és a padlót, eltávolítsunk minden növényt és egyéb tárgyakat a közelből. Vegyünk fel egy régi napszemüveget és egy maszkot is, hogy megvédjük magunkat, és olyan ruhában végezzük el a permetezést, amit nem sajnálunk. Permetezzük be a penészes falfelület, majd pár órára hagyjuk el a lakást. Az ablakokat tárjuk ki, lehetőség szerint néhány órán át szellőztessünk. Valójában ha van kedvünk elmenni otthonról, ha nincs, olyan vegyszerszag lesz a lakásban, hogy nem igazán lesz más választásunk. Néhány óra elteltével visszatérhetünk otthonunkba, és ha megfelelő terméket választottunk, akkor a falunk újra a régi lesz.

A penész megelőzése

Nem elég a penészt eltávolítani, fontos a megelőzés. Nagyon fontos, hogy az érintett helyiség télen is rendesen ki legyen fűtve. A hagyományos fűtéssel ez sokszor azért is lehetetlen, mert ha például nincs megoldva rendesen a szellőzés, akkor a lakásban keletkező párától a falak mindenképpen be fognak vizesedni. Azok a fűtésrendszerek ugyanis, amelyek a levegő melegítésén alapulnak, nem tudják rendesen átmelegíteni a falakat, így azok folyamatosan hidegek és nyirkosak maradnak.

Mi a megoldás?

Egy nagyon könnyen beszerezhető, és rombolás nélkül telepíthető infrapanellel a penészedéssel járó probléma akár teljesen megszüntethető. Az infrapanel ugyanis nem a levegőt, hanem a helyiségben lévő tárgyakat és közvetlenül a falakat melegíti, így folyamatosan melegen tartva azt. Ez megakadályozza a penész megtelepedését. A penész terjedésének meggátolásához még az is hozzájárul, hogy az infrapanel – mivel nem a levegőt melegíti – nem okoz légáramlatot, így spórák terjedése is sokkal nehézkesebb lenne. Ha kialakulnának, de egy megfelelő infrafűtéssel a penészedés problémája akár teljesen megoldható.

Mennyibe kerül ez nekem?

Ahhoz, hogy milyen teljesítményű infrapanelre lesz szükséged, kiszámolhatod kalkulátorunk segítségével! Aktuális termékeinket megvásárolhatod webshopunkon, vagy emailen keresztül. Ha bármilyen kérdésed adódik, keress minket elérhetőségeinken, akár még a telepítésben is tudunk segíteni!

Hasonló cikkek

Jövőre is lesz tél, érdemes korszerűsíteni!

Bár még esténként be kell kapcsolni kicsit a fűtést, de azért már a fő fűtésszezonnak vége! Fellélegezhetünk, ezt is túléltük, szerencsére kegyes volt az időjárás, és nem volt olyan zord az évszak. Érdemes azonban előre gondolkodni, és felkészülten várni a következő telet!

Tovább olvasom »
hu_HUMagyar