Milyen karbantartást igényelnek a különböző fűtésrendszerek?

A legtöbb fűtésrendszer rendszeres karbantartást igényel, aminek bizony komoly idő- és költségvonzata is lehet. Érdemes átgondolni ezt is a választás előtt, hogy vajon szeretnénk-e ezzel folyamatosan foglalkozni. De egyáltalán létezik olyan fűtési megoldás, amivel elkerülhetjük ezt a macerát?

Klíma

Egyre többen fűtenek klímával, ami egy egész hatékony megoldás is lehet bizonyos esetekben, de sajnos kevesen fordítanak figyelmet annak tisztítására. Pedig a készülék üzemeltetése során nagy mennyiségű levegő áramlik át a hőcserélőn, ami a levegőből különböző szennyeződéseket hoz magával. Ezek idővel lerakódhatnak a klímaberendezés felületén, ami károsítja azt, és sajnos csökkenti a hatékonyságát is. Ráadásul egy elhanyagolt készülék melegágya lehet a gombáknak, a penésznek és egyéb baktériumoknak, amelyek használatkor szétszóródnak a levegőben, amit belélegzünk, és hát el lehet képzelni, hogy ez milyen hatással van az egészségünkre. Az klímákat ezért évente 2 alkalommal érdemes szakemberrel átvizsgáltatni és megtisztítani.

Hagyományos padlófűtés

Sokan azt gondolják, hogy ha a padlófűtést egyszer lefektettük, akkor az úgy már jól is lesz az idők végezetéig. Ez természetesen tévhit, hiszen a padlófűtés – sok más fűtési megoldáshoz hasonlóan – is tisztításra szorul, amit nem érdemes elhanyagolni. Ezt a munkálatot mindenképpen fűtésszerelő szakemberre kell bíznunk, aki tudni fogja, hogy mi a teendő. A rendszert időnként teljesen át kell mosni, hogy a kazán megfelelően működjön, illetve a padlófűtésünk hatékony maradjon. A karbantartást elegendő 4-5 évente elvégeztetni.

Radiátoros rendszerek

Az ún. vizes fűtési rendszereknél az alapvető problémát az okozza, hogy a csövekben képződött rozsda iszapot képez, ami lerakódik a radiátorok alján, valamint az egyéb területeken, ami idővel dugulást, és a rendszer meghibásodását eredményezi. Először csak a hatékonyságcsökkenést érzékeljük, majd később sajnos a teljes rendszer leáll, és sokan csak ekkor hívják a szerelőt. Ezt megelőzendő éves szinten érdemes a fűtésrendszerből leereszteni a vizet, átvizsgáltatni a radiátorokat, a hőfokszabályozó működését, a tűszelepet és a fűtőtestszelepeket.

A karbantartásmentes fűtésrendszer

A fentieket olvasva felmerül a kérdés, hogy van-e olyan fűtésrendszer, ami nem igényel ilyen rendszerességgel karbantartást. Az infrapaneles rendszereknek számos előnye van, a hatékonyságtól kezdve, az egyszerű telepítésig, és igen, a karbantartásmentesség is ezek közé tartozik. Hogyan lehetséges ez? Az infrapanelekben nincsenek mozgó alkatrészek, így az összes karbantartás, amit igényel az, hogy időnként egy száraz ruhával letöröljük róla a port. Ez persze hihetetlenül hangzik, mégis igaz. Annyi dolgunk van vele, hogy vagy közvetlenül az áramkörre kötjük, vagy – ha olyan típust választottunk – bedugjuk a konnektorba, néhány csavarral a falhoz rögzítjük és készen is vagyunk.

Ugye, milyen jól hangzik? Ha szeretnél többet megtudni az infrapanelekről, böngészd át a weboldalunkon található további cikkeket, vagy ha kérdésed adódik, keress minket bátran elérhetőségeinken. Termékeinket webshopunkon vagy emailen keresztül is megrendelheted, előtte érdemes áttekintened kalkulátorunkat is.

Hasonló cikkek

Ez a típusú fűtés lesz a legjobb az irodádba!

Ahhoz, hogy hatékonyak legyünk a munkánk során, fontos, hogy az irodai környezetünk a lehető legkényelmesebb legyen. Ehhez hozzátartozik a megfelelő hőmérséklet megteremtése is. De mégis hogyan tudnánk két legyet ütni egy csapásra, és a lehető legolcsóbb és egyben legkényelmesebb megoldást választani? A legtöbb irodában vagy hűtő-fűtő légkondicionáló berendezések vagy radiátorok

Tovább olvasom »

A penész eltávolítása és megelőzése a lakásban

A hűvösebb időjárásban sajnos a penészedésre hajlamos ingatlanokban megjelenik ez a makacs ellenség, ami ellen nagyon nehéz felvenni a harcot. De mégis mit tegyünk, ha mi is ezzel küzdünk? Először is: távolítsuk el a penészt, majd akadályozzuk meg az újbóli kialakulását. Hogy hogyan? Mutatjuk!

Tovább olvasom »
hu_HUMagyar