Konvekciós vs. infrapaneles fűtésrendszer

Amikor új fűtésrendszerre van szükségünk, akkor az első dolog, amit át kell gondolnunk, hogy melyik a számunkra leghatékonyabb megoldás. Sokféle lehetőség közül válogathatunk, de vajon a régi vagy az újabb technológiákkal nyerünk hosszútávon? Ebben a cikkünkben az infrapaneleket hasonlítjuk össze a konvekciós fűtésrendszerekkel.

Hova tűnik a megtermelt hő?

A hagyományos fűtésrendszereknél jelentős hőveszteségekkel számolhatunk. Az első hely, ahol sokat veszíthetünk, az a kazán. A kazán az évek során gyorsan amortizálódik, és folyamatosan veszít a hatékonyságából. Nem ritka, hogy egy 5 éves kazán már csak 85%-os hatásfokkal működik. A kazánból a felmelegített víz a csöveken keresztül jut el a fűtőtestekig, és mire elér odáig, szintén deficittel számolhatunk. A radiátoroknál is előfordul, hogy nem adják le a megfelelő hőmennyiséget, mert elszennyeződtek. Ezért is fontos a folyamatos karbantartás, ami persze nem olcsó mulatság. Ezzel szemben az infrapaneleknél nincsen hőveszteség. A felhasznált energia 98%-át hasznosítják, ráadásul, mivel nem a levegőt, hanem a helyiségben lévő tárgyakat és a falakat melegítik, így még alacsonyabb hőmérsékletet is kellemesebbnek érzékelünk.

A telepítés és a karbantartási költségek

Sokan úgy vélik, hogy az infrapanelek élettartama nem olyan nagy, mint mondjuk egy gázkonvektoré.  Ez egyrészt nem igaz. Másrészt, ha kiszámoljuk, hogy az évek alatt mennyit költünk a különböző fűtésrendszerek karbantartására meg fogunk lepődni. Az infrapanelek telepítése annyira egyszerű, hogy még speciális szaktudást sem igényel. Így a telepítési költségei rendkívül alacsonyan maradnak, hosszadalmas és drága engedélyeztetési folyamatokra sincs szükség. A karbantartási éves díja, pedig mindösszesen 0 forint. Igen, ez így van, ugyanis mivel nincsenek benne mozgó alkatrészek, semmilyen karbantartást nem igényel. Az infrapaneleket az élettartamuk végén egyszerű cserélni, ráadásul, ha költözünk, akár magunkkal is vihetjük őket. Egy megfelelő minőségű infrapanel hosszútávon kiszolgál minket.

De akkor mennyit spórolhatunk a fűtésszámlán?

Bátran állíthatjuk, hogy ha az infrapaneles fűtési megoldásokat választjuk, a legtöbb esetben egy csomó pénzt tudunk megtakarítani. Az infravörös sugárzáson alapuló fűtésrendszerek bizonyítottan hatékonyabbak, mint a hagyományos fűtésrendszerek. Ideális esetben akár 60%-os is spórolhatunk az alkalmazásukkal a fűtésszámlánkon. Ennek okai:

  • A konvekciós fűtésrendszerek energiaigénye átlagosan 30%-kal több, mint az infrapaneleké
  • Az infrapanel alacsonyabb hőmérsékleten is jobb hőérzetet biztosít
  • A konvekciós fűtések kb. 6%-kal több energiát igényelnek ahhoz, hogy 1C-szal megemeljük a helyiség hőmérsékletét.
  • Az infrapaneles fűtésrendszereknél nem kell hőveszteséggel számolnunk
  • Az infrapanelek sokkal jobban hasznosítják az energiát, mint a hagyományos fűtésrendszerek
  • Összeköthető napelemes rendszerekkel is, így fűtésszámlánkat akár nullára is redukálhatjuk.

Ha bármilyen további kérdésed adódik az infrapanelekkel kapcsolatosan, keress minket bátran elérhetőségeinken vagy böngészd a blogunk további cikkeit! Kövesd Facebook oldalunkat, hogy értesülj újdonságainkról! Termékeinket webshopunkon keresztül tudod megrendelni.

Hasonló cikkek

Teraszok újratöltve: a kültéri infra hősugárzók hatásai a környezetre és a pénztárcánkra

A teraszok népszerűsége töretlen, és egyre többen szeretnék otthonukat olyan kültéri élettérrel kibővíteni, ahol kellemesen eltölthetik az időt a szabadban. Azonban a hidegebb hónapokban vagy estéken gyakran szükség van egy melegedést biztosító megoldásra. A kültéri infra hősugárzók kitűnő választásnak bizonyulnak ilyen helyzetekben, hiszen energiahatékonyak, környezetbarátak és kellemes meleget biztosítanak.

Tovább olvasom »

Legyen neked is prémium fűtésrendszered!

Valószínű, most nem sok olyan ember él az országban, aki ne gondolkozott volna el az energiaárakon, és ne vette volna sorba a különböző fűtésrendszerek előnyeit és hátrányait. Talán most nyitottabbá váltunk egy kicsit az új technológián alapuló fűtésrendszerekre is. Ilyen például az infrapanel, amely mind megjelenésében, mind hatékonyságában a prémium

Tovább olvasom »

Pollenmentes és tiszta levegő infrapanellel

Az allergia sajnos évszaktól függetlenül rengeteg ember életét nehezíti meg. Az allergiás tünetek, mint például az orrdugulás, az orrfolyás, a köhögés és a viszkető szemek komoly kényelmetlenséget okozhatnak. Tudtad, hogy az infrapanelek alkalmazása segíthet az allergiásoknak a tiszta és pollenmentes belső tér megteremtésében? Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk, hogyan működnek

Tovább olvasom »
hu_HUMagyar