Mennyi az infrapanelek élettartama?

Amikor a fűtésrendszerünk kiválasztásán gondolkodunk, számításba kell vennünk, hogy ez egy hosszútávú befektetés. Ezért is jó, ha utánajárunk, hogy a szimpatikus megoldásoknak mekkora a várható élettartamuk. Most azt a gyakran felmerülő kérdést szeretnénk megválaszolni, hogy infrapanelünk mégis mennyi ideig fog minket szolgálni?

Mekkora az infrapanelek várható élettartama?

Az infrapanelek várható élettartama kb. 100.000 óra. Ez azt jelenti, hogy ha a készülékeket a nap 24 órájában, az év 365 napján működteted – amit nyilván nem teszel -, akkor is kb. 11 évig lesz működőképes. Ha egy ésszerű számítást veszünk alapul, figyelembevéve a fűtési szezon lefutását, akkor elmondható, hogy akár életed végéig ki fog szolgálni a készüléked. Hasonlítsuk össze ezt egy átlagos kazánnal, ami jellemzően 15-20 év után szinte biztosan felmondja a szolgálatot, még akkor is, ha rendszeresen karbantartod és vigyázol rá. Ez hatalmas különbség az infrapanel javára.

Hát ez meg hogyan lehetséges?

Az inrapanelek nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket, tehát semmilyen karbantartást nem igényelnek. Egyszerűen nincs, ami elkopjon bennük. Ezzel szemben a hagyományos fűtésrendszerek bonyolult mechanikai alkatrészekből állnak, melyek időnként cserére szorulnak, és maga a teljes fűtésrendszert is évente szervizelni kell. Ez folyamatos pénz- és időráfordítást jelent, az elérhető, megbízható szakemberek hiányáról pedig ne is beszéljünk. Az infrapanelek karbantartását egyszerűen meg tudjuk tenni mi magunk: időnként törüljük le egy tiszta ruhával, és kész is! Ugye, milyen jól hangzik?

Mit tegyek, hogy infrapanelem a lehető leghosszabb ideig szolgáljon?

Ha szeretnénk vigyázni a befektetésünkre, akkor van néhány dolog, amit mi magunk is megtehetünk, hogy meghosszabbítsuk optimalizáljuk infrapaneljeink teljesítményét és élettartamát.

Az infrapanel nem a levegőt, hanem a helyiségben lévő tárgyakat és a falakat melegíti. Pont emiatt pillanatok alatt meleget varázsolhatsz vele a szobában. Így, ha elutazol, fölösleges folyamatosan bekapcsolva hagynod. Összeköthető termosztáttal, így nagyon egyszerűvé válik a hőmérséklet kontrollálása. Ha a WIFI-s típust választod, akár még az otthonodtól távol is irányíthatod a paneleket, így hazaérve még azt a pár percet sem kell megvárnod, amíg felmelegszik. Nem csak utazáskor jön ez jól, hanem akkor is, ha nem otthonról dolgozol, hiszen, ha nincs más sem otthon – és kutyus, cicus sincs a háznál -, nem kell 0-24-ben melegnek lenni a lakásban.

A teljesítményt még az ronthatja, ha közvetlenül az infrapanelek elé nagyobb tárgyakat – például egy kanapét vagy egy asztalt helyezel. Ezek ugyanis útját állják a sugaraknak, és azok nem tudják a dolgukat végezni a helyiségben. Ezért is jó megoldás például, ha a plafonra szereled őket, így biztos lehetsz benne, hogy a maximumot tudod kihozni a teljesítményükből.

Ha szeretnél többet tudni az infrapanelekről, ajánljuk figyelmedbe a blogunk további cikkeit. De szakembereink is szívesen állnak rendelkezésedre elérhetőségeinken. Termékeinket a webshopunkon keresztül tudod megrendelni, melyet ingyenesen juttatunk el otthonodba.

Hasonló cikkek

Jövőre is lesz tél, érdemes korszerűsíteni!

Bár még esténként be kell kapcsolni kicsit a fűtést, de azért már a fő fűtésszezonnak vége! Fellélegezhetünk, ezt is túléltük, szerencsére kegyes volt az időjárás, és nem volt olyan zord az évszak. Érdemes azonban előre gondolkodni, és felkészülten várni a következő telet!

Tovább olvasom »
hu_HUMagyar