Az elmúlt években egyre nő azoknak a háztartásoknak a száma, ahol elektromos fűtésrendszert telepítenek. Nem is csoda, hiszen egyre hatékonyabb és gazdaságosabb a működésük. Az infrapanel ezek közül az egyik legmodernebb fűtési megoldás, tökéletes azok számára, akik minimalizálni szeretnék a fűtési költségeket. Napelemes rendszerre kötve pedig akár nullára is redukálhatjuk a fűtésszámlánkat.

Nem mindegy azonban, hogy hogyan alakítjuk ki a napelem rendszert, ugyanis elektromos fűtésünk akkor lesz a leggazdaságosabb, ha annak telepítését gondos tervezés előzte meg.

Fontos szempontok a napelem rendszer telepítésekor

Rengeteg szempontot kell figyelembe vennünk. Ilyen például az otthonunk elhelyezkedése, a tető és a szigetelés állapota, az energiaigényünk, valamint a napelemek és a napelem akkumulátorok típusa és minősége. Ezek mind komoly befolyással lesznek a teljes fűtésrendszerünk hatékonyságára.

Pont emiatt kulcsfontosságú, hogy egy igazán megbízható, profi szakembert találjunk, aki segít nekünk felmérni a lehetőségeinket, és megtalálja számunkra a legjobb megoldásokat. Ha mégis szeretnénk előzetesen tudni, hogy mire számíthatunk, nagy segítségünkre lehetnek a különböző napelem kalkulátorok. Egy napelem kalkulátor az előre megadott adatok alapján meg tudja becsülni, hogy mennyi elektromos energiát lehet generálni egy adott napelem rendszerrel.

Hogyan működik a napelem kalkulátor?

Kiszámolja, hogy egy adott területen és intervallumban mennyi napsütés éri majd a napelemeket, és ezeket az adatokat felhasználva meghatározza az előállítható energia mennyiségét. Egy jó napelem kalkulátor az alábbi tényezőket mindenképpen figyelembe veszi:

A napsütés mennyisége. Ezt nagyban befolyásolja a földrajzi elhelyezkedés, a napsütéses órák száma, valamint a napsütés intenzitása. Ezáltal pontos képünk lesz arról, hogy mennyi napsütés éri majd el a napelem rendszert.

A napelemek típusa. Nem mindegy, hogy milyen típusú napelemet használunk, ez ugyanis nagyban befolyásolja a hatékonyságot. Egy jó napelem kalkulátor figyelembe veszi a kiválasztott napelem hatásfokát az előállítható energiamennyiség számításakor.

A napelemrendszer mérete és konfigurációja. Ez is nagyban befolyásolja, hogy milyen mennyiségű energia állítható elő.

Áramellátási igények: A kalkuláció során meg kell adnunk azokat az elektromos berendezéseket – vagyis azok áramigényét – amelyeket az előállított energia segítségével szeretnénk működtetni.

Tehát a napelem kalkulátor lényege, hogy bevisszük a szükséges adatokat, majd az becslést ad arra vonatkozóan, hogy mennyi energiát lehet generálni egy bizonyos napelem rendszerrel. Így nagy segítségünkre lehet a napelemrendszer kiválasztásában és a telepítés tervezésében.

Az infrapanel már önmagában is egy igazán környezetbarát megoldás, így mindenképpen érdemes kiváltanunk vele hagyományos fűtésrendszerünket. De ha lehetőségünk van arra, hogy azt napelem rendszerrel kombináljuk, az már egy nagyon komoly minőségi változást hozhat a fűtésszezon alatt a költségeink alakulása tekintetében.

hu_HUMagyar